Blog

Dones en ciència i innovació

Després de la inauguració del I Fòrum FemTalent i del matí dedicat a dones emprenedores i empresàries, la tarda va estar dedicada a la innovació i a la dona en ciència. La Cecilia Castaño va donar a conèixer el paper de les dones innovadores en la nova Europa.

Dones innovadores a Europa

Cecilia Castaño va explicar que en l’estratègia 20-20 europea tenen un gran paper les iniciatives de gènere: “La bona notícia és que la diversitat de gènere està relacionada positivament amb l’excel·lència. La mala notícia és que hi ha un alt índex d’abandó femení en investigació i TIC. La principal barrera a la promoció de les dones són institucionals, de conciliació, estereotips i de cultura empresarial. Les dones que volen ascendir confirmen que hi ha barreres reals per aconseguir-ho, els homes en les enquestes a les pimes diuen que no existeixen.

Els grups d’investigació amb diversitat de gènere aconsegueixen millors resultats, en indústries i serveis TIC són espectaculars els resultats quan participa la dona. Necessitem polítiques de demanda, superar barreres institucionals i de cultura empresarial, les polítiques d’oferta de suport individual a les dones són insuficients. Les polítiques tenen la responsabilitat d’afavorir la coresponsabilitat per fer emergir el talent femení.

Cal canviar els procediments, les pràctiques i la cultura dels ocupadors. Ha d’haver-hi més dones en llocs directius per canviar la cultura i recolzar a les dones, necessitem més dones amb excel·lents habilitats en bones posicions de lideratge. L’important és superar el biaix de gènere de les organitzacions, fonamental per a la innovació.”

Dones científiques del segle XXI

L’última taula del I Fòrum Femtalent va ser la compartida per les rectores universitàries Anna Maria Geli de Ciurana, de la Universitat de Girona; Esther Giménez-Salinas, de la Universitat Ramon Llull, i Imma Tubella, d’UOC Universitat.

Es va parlar de la situació de la dona a la ciència i la universitat:

Anna Maria Geli: s’ha avançat molt històricament però hi han diferències importants en la carrera acadèmica, especialment a la càtedra, on es troba el sostre de vida, no al rectorat.

Esther Giménez-Salinas: les teories estan bé però ens falta més anàlisi per donar el salt necessari per arribar a llocs directius: tenim moltes noies en les carrers científiques però poques dones enginyeres. A la universitat, a més, és important que les dones participin en els tribunals i en el sistema de finançament.

Imma Tubella: no parlem de ciència ni talent sinó de lluita de poder i aquest és el problema, ens trobem davant d’un canvi cultural profund vers un sector que no entén perquè canviar les coses.

Es van compartir les principals barreres de la dona per accedir a la ciència:

Anna Maria Geli: entre 25-35 anys fas la carrera i és l’edat familiar, moltes dones posen el fre per cultura. La meva recomanació és que s’ha de resistir als imputs externs.

Esther Giménez-Salinas: també tenim el sostre de ciment que és el que ens posem a nosaltres mateixes. Entre els 30 i 40 anys s’ha de fer el gran esforç professional i s’ha de triar una via, és el moment de facilitar i convèncer perquè les dones no abandonin, la recuperació costa molt: és una lluita fonamental no haver d’escollir, maternitat-professionalitat compatibles.

I la seva experiència fins a arribar al rectorat, gràcies pels vostres consells personals!

Anna Maria Geli: el que he fet ha sigut a base d’organització molt disciplinada. No estem en una época de canvis sinó en un canvi d’època, endavant!

Esther Giménez-Salinas: hem fet moltes renuncies a la vida personal, s’ha de ser molt valent, però ens hem de treure els complexes i gaudir del que fem. Pels que fan el canvi és molt dur però després es més fàcil, som el canvi!

Imma Tubella: el temps que vàrem “perdre” tenint fills ens ha tornat allunyant-nos de lluites de poder. Un avantatge que hem tingut les tres és que som tossudes ; )

Són temps per desenvolupar el propi talent.

Commentaris tancats.