Blog

El gènere de la ciència

La carrera científica ha estat dominada tradicionalment pel sector masculí. Per això, algunes Institucions com per exemple la Unió Europea, creen campanyes i programes de conscienciació per a promoure les disciplines tecnològiques i científiques entre el sector femení de la població, com ara Science: It’s a girl thing!, un programa que està en plena actualitat.

Els motius pels quals els estudis científics i tecnològics són més populars entre els homes (o ho han estat fins ara) són molts i molt diversos. En aquest punt és on els coachs, una professió en boca de tots que pretén dirigir cap a una meta o desenvolupar habilitats específiques, hi tenen molt a dir.

 Aida Baida, coach amb dilatada experiència en el món científic, destaca, principalment, dos inconvenients que presenta la carrera científica i que poden interferir en la qüestió de gènere:

 –       Una trajectòria molt marcada: doctorat, post doctorat, professor o cap de grup… Això fa que molta gent no trobi una sortida satisfactòria o bé perquè no hi ha places o bé perquè no és exactament el que volien fer.

–       Al tractar-se d’una professió totalment vocacional es pensa que si es surt d’aquest cercle no es trobarà res més a l’alçada.

En general, la carrera científica, com moltes altres, exigeix molt compromís i llargues hores al laboratori. Així que conciliar la vida personal amb la familiar pot resultar complicat, sobretot si et planteges la possibilitat d’anar a un altre país a investigar. Un altre impediment que tenen més en compte les dones.

La formació continua, destaca l’Aida, és molt important al llarg de la nostra vida, i ens permetrà assolir nous rols professionals.

De la mateix manera, l’ús de les xarxes socials no s’ha de desestimar. Linkedin o Twitter són eines molt útils per establir contactes i en més d’una ocasió poden obrir portes professionals. En aquest aspecte, cal recordar que les dones lideren l’ús de les xarxes socials, on són més actives. La interacció entre dones i tecnologia, per tant, es cada vegada major. Ja que un tant per cent de dones més elevat que d’homes treu més benefici de les xarxes socials.

Les relacions socials, com conèixer gent o assistir a conferències i esdeveniments de networking, han estat dominades, en canvi, tradicionalment per dones.

Avui en dia la ciència i les relacions personals estan cada vegades més a prop. Així que cal no desaprofitar el talent i apostar cada vegada més per la igualtat d’oportunitats en el camp científic.

La Dra Aida Baida Gil és coach certificada i Doctora en Genètica, traballa amb persones científiques i dones professionales que es senten estancades o insatisfetes i volen canviar la seva trajectòria professional i sentir-se satisfets amb les seves eleccions. Podeu visitar la seva web www.coachdelaprofesional o connectar amb ella a Facebook, LinkedIn, Twitter.

El teu comentari:

*                                   Coordinació:Promogut per:

         

         

Amb la col·laboració de: