Blog

Qui és l’Ada Lovelace?

Tothom sap qui és Steve Jobs o Bill Gates. Alguns van més enllà i coneixen la figura d’Alan Turing o Linus Torvalds. I a ningú li passa per alt el nom de Mark Zukerberg, creador de Facebook. Però qui és l’Ada Lovelace?

Amb un nom tant romàntic (llaç d’amor?) podria ser qualsevol protagonista d’una obra de Shakespeare. I en alguns punts no disten tant. Els dos són anglesos. Shakespeare es considera un dels més grans dramaturgs i poetes, i l’Ada és filla de Lord Byron, un dels altres grans poetes de la història de la literatura. Però, qui era realment?

La resposta és curta i senzilla: la primera programadora en la història dels computadors, qui amb la col·laboració de Charles Babbage va crear una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials. L’única dona que compta amb un llenguatge de programació que porta el seu nom. El 1979, el Departament de Defensa dels Estats Units va crear un llenguatge de programació basat en Pascal en honor a Ada Byron anomenat llenguatge de programació ADA. Tot i que el seu nom complet és Ada Augusta Byron, passa a dir-se Ada Lovelace quan adquireix el títol de Comtessa de Lovelace després que el seu marit, William King, sigui nomenat marquès de Lovelace el 1838.

Ada Lovelace destaca, sobretot, perquè va ser una pionera de la informàtica en una època en que encara no existien ni els ordinadors. I és destacable, malauradament també, perquè és dona. Després de la separació dels seus pares, als pocs mesos d’haver nascut, la seva mare creia que si apropava la seva filla a les ciència, l’estava allunyant del seu pare (poeta amb qui val a dir que va tenir molt bona relació). Així, va començar a estudiar a la Universitat de Londres tutelada pel primer professor de matemàtiques de la Institució. I va poder conèixer personalment Sir David Brewster (físic britànic), Charles Wheatstone (físic i inventor britànic, conegut especialment pel seu treball a l’electricitat) o Michael Faraday

 (químic i físic anglès, inventor del motor elèctric, el generador i la dinamo).  Evidentment si va ser possible també és perquè formava part d’una classe social alta i de marcades influències clàssiques i victorianes.

El Dia de l’Ada Lovelace (per alguns el 15 d’octubre, per d’altres el 16) és un dia per reconèixer els mèrits del talent femení en camps com la ciència, la tecnologia, la enginyeria i les matemàtiques. I precisament Google va dedicar-li l’any passat un Doodle el dia del seu naixement.

Feliç dia de l’Ada Lovelace!

Si voleu saber qui són els 10 grans programadors de la història, n’hi ha un petit repàs a la revista Muy Interesante (tot són homes excepte l’Ada!): clic aquí.

A UK ho tenen clar. Per això existeix Finding Ada, una organització sense ànim de lucre que vol reconèixer els mèrits de les dones en el marc de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.

El teu comentari:

*