Blog

Innovació en igualtat

Continguts del I taller de formació “La igualtat d’oportunitats a l’empresa: una innovació amb resultats win-win” organitzat per FemTalent a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Formadora: Maribel Cárdenas

El principi d’igualtat no és nou, ja es gestiona a la Revolució Francesa. Té una llarga i complicada història des de un postulat filosòfic a aplicar-se a l’ordre social: és una praxis.

Avui, s’ha de veure amb valentia la realitat i fer servir les dades com element argumentatiu. És una temàtica que fomenta resistències. Hem avançat col·lectivament però queden coses a fer.

Els primers plans d’igualtat s’inicien al 2008 i es necessita temps per valorar els seus resultats. Molts s’han quedat en un calaix però d’altres empreses estan lluitant per donar-los vida. Són un instrument

Marc d’actuació de les polítiques d’igualtat

1. El concepte de gènere no és de dones sinó d’igualtat d’homes i dones i com la societat estructura la seva relació i en la feina

2. La lluita per la igualtat cerca que la diversitat puqui expresar-se.

L’objectiu doncs és enfrentar-se a les diferencies culturals i canviar l’estructura social.

La plena incorporació de les dones a l’àmbit laboral ha transformat les nostres societats. Les dones han treballat sempre en feines reproductives i en fàbriques. Just ara es celebra els 100 anys d’entrada de les dones a les universitats.

Aquesta incorporació no ha anat acompanyada de corresponsabilitat a l’àmbit reproductiu, i això genera problemes estructurals com la falta de fills o el malestar a la gestió diària de les nostres vides, que deriva en estrés i malalties.

La incorporació de la dona a l’àmbit públic no hauria estat possible sense el compromís d’homes i dones, de les institucions públiques i de les empreses.

La igualtat no és un luxe, aporta valor afegit a les organitzacions: millor clima laboral i productivitat. Per aconseguir-la és imprescindible el consens social, no és pot lluitar en solitari.

La Llei d’igualtat

La llei d’igualtat és un punt d’inflexió malgrat les seves discrepàncies: atorga un principi d’autoritat. Ve a combinar les accions positives i la transversalitat de gènere. Si no es fan actuacions, la desigualtat es perpetua.

Les organitzacions en moltes ocasions tenen resistències a fer accions positives. És important entendre que no només s’adrecen a les dones.

El marc normatiu és la Constitució espanyola, l’Estatut dels Treballadors i l’Estatut d’Autononia de Catalunya.

El reptes que s’han de treballar

Està estesa la creença de que la igualtat ja està aconseguida. ES FALS. Al mercat laboral continuen situacions de discriminació.

Les dones actives a Catalunya s’han doblat respecte a 2008. S’ha de tenir en compte que les dones entren i surten del mercat laboral per la maternitat. Tornar al mercat laboral té per moltes d’elles costos altíssims: pobresa femenina, temporalitat dels contractes, escletxa salarial, parcialitat de la feina.

La inversió en educació va ser des de l’inici la passarel·la al mercat laboral. Ara ja no és així: les dones estan més formades que els homes però triguen més a trobar feina. Continuen havent-hi estudis amb menys dones. A l’àmbit científic i tecnològic hi han menys dones i menys catedràtiques.

Què temes són més difícils en la implantació de la igualtat?

Les assistents al taller identifiquen les principals dificultats amb que es troben a l’hora d’implantar mesures i plans d’igualtat a les organitzacions, unes intangibles i altres estructurals, que es poden mesurar:

. La falta d’ajuda d’administracions públiques

. La conciliació i la formació són les claus

. Trobar actuacions que realmente incideixin en l’organització

. Disposar de números de l’impacte real de les actuacions

. Canviar la cultura i la mentalitat del sector empresarial

. Que les mateixes dones no demanen mesures d’igualtat

. És molt difícil sensibilitzar

. Vèncer resistències

. La segregació de les professions

. Per els sindicats és un tema menor

. Com es lluita contra els estereotips

. Dificultades para poner en valor el CV

Si no s’identifiquen clarament els canals de transmissió en l’empresa d’un pla d’igualtat, és fàcil que fracassi: totes les persones que participin han de tenir clars els objectius.

Cal, en general, fer un esforç conjunt per tal que les dones podem imaginar dones al poder.

El teu comentari:

*



Organitzat per:


Amb el patrocini de: